Céglogó Telefon: 06-30-2281956, Email: info@gyogyhatas.net
Webshop átmenetileg nem üzemel!

Illóolaj kakukkfű 10ml - Medinatural

 tísztító szauna, bedörzsölés, lábfürdő gombásodásra hajlamos láb ápolására, szájvíz készítésére

Kinyerése: virágzó hajtásaiból, vagy a leveleiből vízgőz desztillációval.
Illat: Intenzív, fűszeres, gyógynövényes.
Illat profil: élénkít, erősít
Jól keverhető az alábbi olajokkal: citrom, fenyő, eukaliptusz, grapefruit, levendula, zsálya, rozmaring, teafa.

A hatóanyagokat koncentráltan tartalmazzák, ezért kérjük, alkalmazásuk során mindig kellő körültekintéssel használják.

A kerti kakukkfű hazánkban vadon nem található, de jelentős területeken termesztik. Őshazája Dél-Európában, a Földközi-tenger vidékén van. Virágai ibolyás rózsaszínűek vagy pirosak, májustól-augusztusig nyílnak.

A kerti kakukkfűnek a virágos hajtásait (Thymi vulgaris aetheroleum) használják, hatóanyaga az illóolaj, melyek mellett cserzőanyagok és flavonoid vegyületek is jelen vannak.

A VII. Magyar Gyógyszerkönyvben hivatalos kakukkfű (Aetheroleum thymi) illóolaj legfontosabb természetes komponense a timol

A kakukkfű illóolaj a párologtatóba cseppentve felső légúti megbetegedésekben váladékoldó hatású. Emellett kiválóan alkalmas szobáink levegőjének fertőtlenítésére is.

A timol (Thymolum) a mennyiség és a hatás szempontjából is a legfontosabb vegyület, mely baktériumok, gombák, bélférgek fejlődését gátló anyag. A gyógyászatban egymagában is használják.

A kerti kakukkfű virágos hajtásai mintegy 1-2,5% illóolajat tartalmaznak,
ami azt jelenti, hogy 1 kg kakukkfű illóolaj előállításához 30-40 kg virágzó növény szükséges. melynek fő alkotórésze az erőteljes fertőtlenítő hatású timol (az illóolaj 30-70%-a), ami mellett a karvakrol (az illóolaj 3-15%) érdemel még említést.

Az illóolaj színtelen, halványsárga vagy vöröses színű, illata intenzív, fűszeres, gyógynövényes, a fenolos alkotórésznek (timolnak) köszönhetően jellegzetes.

Az aromaterápiába a kakukkfű illóolaj köptető, hörgök görcsét oldó és fertőtlenítő hatása miatt légúti megbetegedések (légcső- és hörghurut, szamárköhögés, tüdőasztma) elleni,a kakukkfű fürdő régóta ismert terápia, amellyel a meghűlést még a kezdeti stádiumban lehet kezelni. A helyi vérbőséget előidéző hatása miatt a reuma kezelését kiegészítő, az antibakteriális és antifungális hatása révén pedig szájüregi gyulladások kezelésére alkalmas, valamint bőrápoló készítmények összetételében is szerepelhet.

 

 

911 Ft/db
Egységár: 91,1 Ft/ml